Caminem cap a la igualtat

Caminem cap a la igualtat. Que la COViD 19 no ens aturi.

La COViD 19 ha suposat un canvi de paradigma. Aviat farà un any que ens van confinar i les nostres vides van deixar de ser el que eren. Com tota crisi i tot gran canvi, la irrupció de la pandèmia ha suposat que els sectors de la societat més desfavorits i amb més dificultats hagin vist com la seva situació s’agreujava. Des de la Comissió de Gènere de l’AMPA volem posar l’accent, en un dia com avui i com no pot ser d’una altra manera, en la igualtat de gènere.

Figura 1. Infografia extreta de la revista CincoDías del diari El País del 5 de març del 2021

La consultora BCG ha elaborat l’informe “Com afecta el Covid a la carrera de les dones i al lideratge femení a Europa” del qual es poden extreure les següents conclusions:

  • La pandèmia ha repercutit en una sobrecàrrega de treball, especialment per a les dones que són mares.
  • Les dones i mares dediquen el doble d’hores de treball no remunerat que abans de la pandèmia: una mitjana de 27 hores setmanals més dedicades a la realització de tasques domèstiques o relacionades amb l’educació dels seus fills i filles.
  • El 30% de les dones i mares europees assegura que la seva capacitat d’acompliment al treball ha descendit amb la pandèmia, un percentatge que en el cas d’Espanya arriba al 37%.
  • El 44% assegura estar en desavantatge en comparació amb la resta dels seus companys sense fills o filles.

Aquestes dades impliquen que, conscient o inconscientment, bona part dels homes i pares de la nostra avançada i moderna Europa no assumim la nostra responsabilitat amb les obligacions que comporta d’una banda la criança i l’educació dels nostres fills i filles i, de l’altra, les tasques domèstiques. En feia pels voltants d’abril de 2020, un àcid retrat l’Oti Corona (@LaCrono__) en un article al Nou Diari: https://www.noudiari.es/2020/04/els-super-homes-per-oti-corona/

Potser ha arribat el moment d’interpel·lar de forma directa a aquests homes pares i mirall pels seus fills i filles. Interpel·lar per a que siguin adults responsables assumint les responsabilitats que van decidir tenir. Creiem que no demanem massa, en principi, però potser no ens volem perdre el gimnàs, o la Champions entre setmana, o la Lliga el cap de setmana, o els quintos dels divendres, la bici, les curses… Si ho penses bé pots fer moltes coses quan tens alguna companya que assumeix les responsabilitats inicialment: “compartides” i, en execució, segons les dades “mal repartides”.

Perquè els canvis s’han de començar a nivell individual, perquè totes som part d’aquesta societat que ha de caminar cap a la igualtat, perquè volem el millor pels nostres filles i fills… siguem part de la solució, siguem part del canvi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑