Informació sobre la cuca de pi

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és una espècie de lepidòpter defoliador, recentment inclòs en la família Thaumetopoeidae (anteriorment pertanyent a la família Notodontidae), normalment en diem cuca de pi.

És considerada com l’insecte defoliador més important de les pinedes espanyoles. Pot alimentar-se de totes les espècies dels gèneres Pinus, Cedrus i Abies, però prefereixen els pins exòtics i, especialment, el Pi laricio.

Les erugues (larves) estan cobertes de pèls urticants que es desprenen i suren en l’aire, per la qual cosa poden provocar irritació en oïdes, nas i gola, així com intenses reaccions al·lèrgiques. La substància que li confereix aquesta capacitat urticant és una toxina termolábil denominada Thaumatopina.

Resulta que la cuca de pi també esta als pins de la Torre de la Llebre. Alguns pares i mares van fer arribar aquesta informació a l’AMPA; vam transmetre la preocupació a la direcció del centre, que ens va comunicar que ja havien notificat l’aparició de cuca de pi al pati, de manera que estem a l’espera de les actuacions que s’hagin de dur a terme.

És important que expliquem als nostres fills i filles, sobretot als més petits, que és un animal que “pica” i que no s’ha de tocar “ni amb un pal”, ja que poden alliberar a l’aire la seva toxina. La reacció que provoca és urticant, amb inflamació de la zona afectada, normalment les mans, però és més molest que perillós. Aplicant gel a la zona afectada es soluciona. Si tenim clar que no s’ha de tocar ja tenim molt guanyat, mentrestant, estarem a l’espera de saber quines actuacions es duran a terme al respecte.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑