Pesa i Pensa, per prendre consciència del malbaratament alimentari

Pesa i Pensa és un projecte educatiu que té per objectiu sensibilitzar sobre el malbaratament alimentari als menjadors escolars. Es tracta de recuperar el valor dels aliments i fomentar que els infants prenguin consciència per tal de ser unes persones consumidores responsables en el futur. El projecte es duu a terme cada dia al llarg del curs durant el temps del migdia sota la coordinació dels monitors/es del menjador, que s’encarreguen de garantir les normes de seguretat.

I no només prendre consciència de no deixar perdre el menjar; també vol dir no desaprofitar els recursos naturals, humans i tècnics necessaris per produir-lo, transportar-lo o cuinar-lo.

El mètode Pesa i Pensa es concreta en una sèrie de passos. En primer lloc, els nens i nenes que dinen al menjador de l’escola, en acabar l’àpat, fan l’acció de separar les restes en tres recipients diferents. En un hi anirà l’aigua, en un altre els residus orgànics que no es poden menjar (com la pela del plàtan) i finalment en un recipient hi aniran les restes orgàniques que sí es podrien haver menja (com restes d’amanida o iogurt).

En un segon pas, es pesen els residus generats dels àpats servits.

El tercer pas serà registrar les dades a l’app del Pesa i Pensa. Aquestes són visibles també en unes gràfiques que es pengen al menjador.

I en el quart pas, els infants i monitors/es del menjador pensen i analitzen les dades obtingudes.

En ocasions, coincidint amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus per exemple, un grup d’infants pensa què es podria haver fet per reduir els aliments i l’aigua malbaratats, deixant les seves propostes també a l’App del Pesa i Pensa. Aquestes reflexions es fan sota la coordinació d’un monitor o monitora. Entre les escoles que hi participen des del començament del projecte, s’ha arribat a aconseguir una reducció del 75% del malbaratament d’aliments.

Les dades del passat mes d’octubre posen de manifest que hem estat llençant uns 40 kg de menjar orgànic menjable a la setmana. Hem compartit la reflexió amb els infants per identificar iniciatives, concluent que l’equip de menjador ajustarà les racions a les necessitats i sensació de gana de cada nen/nena (recomanació de la “Guia de l’Alimentació Saludable en l’Etapa Escolar” editada pel Departament de Salut), fent-los corresponsables de decisions com si cal repetir un plat o bé agafar més pa o fruita.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑